معاونت فرهنگی و اجتماعی:

دانشگاه دوستدار زن در هم اندیشی تخصصی توسعه فرهنگی بررسی شد.

08 07 2019 00:00
کد خبر : 13517037
تعداد بازدید : 5

هم اندیشی تخصصی توسعه فرهنگی با عنوان دانشگاه دوستدار زن توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا و با حضور دکتر نعمت ا... فاضلی برگزار شد:


هم اندیشی تخصصی توسعه فرهنگی با سخنرانی دکتر نعمت الله فاضلی ، عضو هیئت عامی پژوهشگاه علوم انسانی، در روز یک شنبه نهم تیرماه 1398در تالار اندیشه دانشگاه الزهرا(س) با حضور اساتید، صاحب نظران و کارشناسان فرهنگی برگزار شد.
دکتر فاضلی در سخنان خود از منظر فرهنگی به تحلیل نسبت جنسیت و دانشگاه در ایران امروز پرداخت و به این پرسش پاسخ داد که دانشگاه دوستدار زن چه نوع دانشگاهی می تواند باشد؟ وی گفت: براساس پژوهش های انجام شده، ایران سیاست گذاری جدی برای کاهش شکاف جنسیتی در آموزش عالی نداشته ، در نقشه جامع علمی کشور هیچ اشاره ای به زنان نشده و نیازهای وجودی زنان به اشکال مختلف در آموزش عالی ایران دیده نشده است و همچنین به دلیل وجود اشکال مختلف نابرابری جنسیتی در ساختارهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، اریب جنسیتی به کلاس های درس نیز وارد شده است. دانشگاه بعنوان فضای ایجاد عاملیت و تربیت شهروند، این فرصت را به صورت بسیار محدود به زنان می دهد و وجه غالب در دانشگاه های ایران این است که دختران، مادر و زنان خانه دار شوند، نه شهروندانی مسئول و خلاق و توانا. وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: شکاف عظیمی بین انتظارات و ذهنیت دانشجویان با آنچه در واقعیت تجربه می کنند، وجود دارد.
دکتر فاضلی در ادامه گفت: رویکرد فرهنگی به این مساله می پردازد که جنسیت و دانشگاه در جامعه چگونه تجربه و فهم می شوند؟ امروزه امکان ورود به دانشگاه برای بخش وسیعی از جامعه فراهم شده است. علم جدید (البته به معنای فناورانه آن) مورد قبول واقع شده است، اما تنش هایی مربوط به مشروعیت علوم انسانی وجود دارد. این تنش ها با اریب جنسیتی بالا تلاقی می یابد و در دانشگاه تک جنسیتی به طور مضاعف افزایش می یابد.
وی با توجه به عبارت "دانشگاه دوستدار زن می تواند چشم اندازی برای نقد آموزش عالی باشد"، گفت: دانشگاه دوستدار زن مفهوم دانش انسانی و اجتماعی، جنسیت و تنش های آن ها را به رسمیت می شناسد تا اریب جنسیتی را به حداقل برساند. روایت های زنان از تجربه شان در کلاس های درس، خوابگاه ها و سراهای دانشگاهی نشان می دهد که دانشگاه های ایران دوستدار زن نیستند. دکتر فاضلی توضیح داد که ویژگی های یک دانشگاه دوستدار زن اینگونه است: دانشگاه دوستدار زن در بعد فضایی و کالبدی حساسیت جنسیتی دارد و سرکوب معمارانه ایجاد نمی کند؛ دانشگاه دوستدار زن برنامه درسی دوستدار زن دارد؛ دانشگاه دوستدار زن نیازمند استادانی است که حساسیت جنسیتی دارند؛ دانشگاه دوستدار زن نیازمند زبان درسی و کتاب درسی است که تحقیر جنسیتی در آن وجود نداشته باشد و در دانشگاه دوستدار زن تجربه یادگیری و یاددهی برای زنان آسان، شوق آور و ترغیب کننده است.
در پایان این سخنرانی حضار نقد ها و سوالات خود را درمورد مباحث گفته شده مطرح نمودند و دکتر فاضلی به سوالات مطروحه پاسخ گفت. در این هم اندیشی 35 نفر از صاحب نظران و فعالان فرهنگی دانشگاه حضور داشتند.