به گزارش خانم کیمیا بهادرخانی راد دبیر انجمن علمی دانشجویی مهندسی صنایع معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه:
انجمن علمی دانشجویی مهندسی صنایع معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س) با همکاری انجمنهای علمی دانشجویی مهندسی صنایع دانشگاههای خواجهنصیرالدین طوسی، خوارزمی، علموصنعت و دانشگاه یزد " دوره آموزشی متلب مقدماتی " را با تدریس آقای مهندس امیرحسین کاظمی در روزهای شنبه و چهارشنبه 15 الی 29 آذرماه 1399 از ساعت 17الی 20 در فضای مجازی ادوب کانکت برگزار کرد.
در بخش اول مهندس کاظمی این نرمافزار را معرفی و کاربردها و مزایا و معایب آن بیان کردند. با این نرمافزار میتوان محیطهای گرافیکی قابل تعامل با کاربر را ساخت. متلب از انواع توابع و جعبهابزارهای متنوع برخوردار است که مدرس دوره مباحث علمی مربوط به جعبهابزار و نحوه استفاده از آن را آموزش دادند. به طور مثال جعبهابزار Simulink برای شبیهسازی سیستمهای پویا است که شبیهسازی با اتصال خطوط جریان بلوکها انجام میشود. جعبهابزار بهینهسازی با الگوریتم ژنتیک، تکنیک جستجو برای یافتن راهحل تقریبی مسائل بهینهسازی است. از کاربردهای دیگر این الگوریتم، طراحی مهندسی بهینه، طراحی بهینه سازه و بدنه، بهینهسازی سیستمهای دینامیکی و کنترلی، بهینهسازی سیستمهای حرارتی و سیالاتی، امور مالی و استراتژیهای سرمایهگذاری و.... است.
این نرمافزار دو مشکل عمده دارد: 1) سرعت پایین اجرا لذا برنامه به فایل قابل اجرا تبدیل نمیشود بلکه تفسیر میشود. 2) قیمت بالا در مقایسه با یک مترجم معمول زبان C و fortran
امکانات اصلی این نرمافزار کنترل جریان محاسبات، تعریف فایل تابع، استفاده از ریاضیات نمادین، درونیابی و برونیابی و رگرسیون است. همچنین متلب رقیبان مطرحی همچون Mathematica, Maple, Scilab, FreeMat دارد.
در بخش دوم اصول برنامهنویسی در متلب آموزش دادهشد. مثل پنجرههای نرمافزار، فایلهای متنی، متغییرهای عددی، عمگرهای حسابی، توابع پرکاربرد.
بردار و ماتریس، آدرسدهی آرایهها، عملیات و توابع پرکاربرد ماتریس، تولید اعداد تصادفی با توزیع آماری مشخص، از مطالب بخش بعدی از کلاس بود. در بخش چهارم دستورهای مختلف برای ورود و خروج آموزش دادهشد و توابع نوشتن در فایل و خواندن آنها هم تدریس شد.
در بخش بعدی ترسیمات گرافیکی که شامل ترسیم نمودارهای دو بعدی و سه بعدی و نمودارهای آماری دو بعدی بود آموزش دادهشد. بخش ششم کنترل جریان محاسبات بود. این بخش شامل دستورات و حلقههای تکرار و شرطی است. مانند دستور if، حلقه for، دستور continue و...
بخش هفتم تعریف فایل تابع بود. مدرس ترجمه توابع متنی و تعریف سریع تابع را آموزش دادند. ریاضیات نمادین و سیمبولیک، آنالیز عددی، ریشهیابی، مشتقگیری و انتگرالگیری بخش هشتم مباحث بود. بخش بعدی کار با توابع چندجملهای است که شامل دستورات مختلف است. بخش پایانی هم برازش منحنی، درونیابی و برونیابی بود.
در حین تدریس مهندس کاظمی مثالها و نمونههای بیشتری برای یادگیری بهتر حل میکردند و به شرکتکنندگان تمرین میدادند. درپایان دوره به شرکتکنندگان گواهی حضور دادهشد و طبق نظرسنجی انجام شده، این دوره معدل بالایی را کسب کرد.
مهندس کاظمی کتاب آموزش نرمافزار MATLAB نوشتۀ دکتر مجتبی کوشا و مهندس حسن شادکام انور را به عنوان مرجع معرفی کرد.
رئوس مطالب دوره:
1. کاربرد نرمافزار متلب
2. آشنایی با اصول برنامهنویسی در متلب
3. تعریف بردار و ماتریس، آرایههای سلولی و ساختارها
4. دستورات دوردی-خروجی
5. ترسیمات گرافیکی
6. کنترل جریان محاسبات
7. تعریف تابع و فایلهای تابع
8. مروری بر مبانی بهینهسازی و انواع روشهای آن
متلب یک زبان برنامهنویسی سطح بالای نسل چهارم و یک محیط تعاملی برای محاسبات عددی، تجسم و برنامهنویسی میباشد که از ترکیب دو واژه MATrix (ماتریس) و LABoratory (آزمایشگاه) ایجاد شدهاست. این نام حاکی از رویکرد ماتریس محور برنامه است که در آن حتی اعداد منفرد نیز به صورت یک ماتریس با ابعاد 1*1 در نظر گرفتهمیشود. نرم افزار متلب دارای یک محیط توسعه یافته کدنویسی است. محیطی که به شما کمک میکند تا برخلاف یک ویرایشگر متن مانند Notepad، قادر بهردیابی خطاهای کدنویسی و تکمیل دستورات باشید و همچنین پیشنهادات عملکردی را در هر لحظه به شما اعلام میکند. استقلال بستر نرمافزاری، توابع از پیش تعریف شده، رسم مستقل از دستگاه، واسط گرافیکی کاربر، قدرت مدلسازی و شبیهسازی و ترسیم انواع نمودارها از مزایای استفاده از این نرمافزار است.



