معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س):

ششمین نشست با موضوع " آرمان عقل و عقلانیت آرمان ها " برگزار شد.

03 09 2021 00:00
کد خبر : 13545576
تعداد بازدید : 1

به گزارش خانم ساعده رضایی نژاد از معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س):
ششمین نشست از سلسله نشست‌های "از عقلانیت تا آرمان‌شهر" با موضوع " آرمان عقل و عقلانیت آرمان ها " به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س) و در حضور مجازی دانشجویان و اساتید، با سخنرانی علیرضا شجاعی زند، استادیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تربیت مدرس در روز پنج شنبه 11 شهریور در ساعت 17:30 آغاز شد.
 
دکتر شجاعی زند در ابتدای بحث به بیان پیش‌فرضی از انسان پرداخت و انسان را موجودی واجد آگاهی، طلب و مفتور به کمال دانست؛ و گفت آرمان و آرمان‌شهر نظری، بیشتر از آنکه مرتبط با میل به تغییر، نوگرایی و غایت نگری باشد، به انسان‌شناسی مربوط است.
شجاعی زند در ادامه به پارادوکس‌هایی که پیش روی بشر است اشاره کرد؛
پارادوکس نخست، خروج عقل از عداد آرمان‌ها و قرار گرفتن در مقابل آن است؛ که در آن انسان مجبور به انتخاب یکی از این دوگانه می شود. این پارادوکس ناشی از نقص معنائی در انسان و کمال انسانی است.
پارادوکس دوم، عقل یک آرمان و درعین‌حال در تعارض با آرمان‌هاست. این پارادوکس ناشی از معنای ناقص از عقل است که به عقل بازاری تقلیل می یابد.
 
شجاعی زند گفت عقل به حسب کارکردش به عقل حسابگر، عقل ابزاری، عقل نظری و عقل ارزشی تقسیم می شود و در باب هرکدام توضیحات مختصری داد؛ یکم عقل حسابگر، متولی بخش اقتصادی زندگی انسان است. دوم عقل ابزاری (عقل هدف-وسیله‌ای)، ابزاری برای رسیدن به اهداف است. سوم عقل نظری، عقل تحلیلی و انتزاعی مورد استفاده در فلسفه و ریاضیات است؛ و در نهایت عقل ارزشی متولی تشخیص مطلوبیت هایی فراتر از سود و زیان و لذت ها می باشد.
او همچنین در نسبت عقل و آرمان به یک دسته‌بندی سه‌گانه اشاره کرد:
نسبت اول، تعارض میان عقل و آرمان برای عقل حسابگر
نسبت دوم، خنثی میان عقل و آرمان برای عقل ابزاری و نظری
و در نهایت نسبت سوم موافق و مساعد میان عقل و آرمان که باید در عقل‌های شهودی، ذوقی و تخیلی آن را جست‌وجو کرد.
 
شجاعی زند پس از توضیحاتی در باب عقل، به آرمان و جامعه آرمانی پرداخت و به دو معنا از آن اشاره کرد. او گفت معنای اول از جامعه‌ آرمانی، جامعه ای متشکل از مردمانی که اهل اهتمام به آرمان هاست. این جامعه‌ آرمان‌ها را می‌شناسد و در تلاش برای قرارگرفتن در مسیر آرمان‌ها می باشد. این معنا از آرمان شهر، یک صورت پویا دارد. معنی دیگری که از آرمان شهر ارائه می شود، جامعه‌ای نائل و واصل به آرمان‌ها است.
شجاعی زند ضمن تاکید بر برداشت و معنای اول، پرداختن به برداشت دوم را نیز لازم دانست. همچنین در ادامه شروط جامعه‌ای آرمانی را چنین برشمرد: شرط اول وجود آرمان‌های مشترک در آن جامعه، شرط دوم اعتناء و اهتمام آرمانی آحاد جامعه و شرط سوم ایجاد بستر مناسب برای ترغیب آرمان‌ها.

استادیار دانشگاه تربیت مدرس با طرح سوالی در باب چگونگی وصول به آرمان شهر پاسخ را در ایجاد گفتمان همراهی و پدید آوردن ساختار مناسب و موافق با آرمان ها دانست؛ که این دو شرط با برپایی یک حکومت دینی یا ایدئولوژیک محقق می شوند.
 
وی افزود دو جایگاه مهم عقل عبارتند از: فحوای دینی (که این آرمان‌ها را عرضه کرده) و فلسفه سیاسی (منبعث از ایدئولوژی و دین).
همچنین دو تفاوت جامعه‌ی آرمانی و غیر آرمانی که در این جلسه به آن اشاره شد، افزایش سطح تعالی در جامعه آرمانی برای افراد در مقایسه با جامعه غیر آرمانی و افزایش کمیت افراد اهل آرمان در این مسیر است.
  
دکتر شجاعی زند در پایان و در بیان نتیجه گیری از نقش عقل در آرمان‌شهر گفت:
1_ به میزانی که عقل و عقلانیت در آموزه‌های دینی وجود دارد، در صورت بخشی به آرمان‌ها نیز دخیل است.
2_ عقل و عقلانیت زمینه ساز برپایی حکومت دینی است.
3_ عقل و عقلانیت زمینه ساز جدی در هدایت افراد به سمت آرمان فردی و اجتماعی است.
 
شجاعی زند پس‌از اتمام سخنرانی به سوالات حاضرین در جلسه پاسخ گفت و جلسه راس ساعت نوزده به پایان رسید.
 
لازم به ذکر است آخرین جلسه از این سلسله نشست‌ها، شنبه 13 شهریور رأس ساعت 17 با حضور دکتر غلام رضا گودرزی و با موضوع «مبانی سیاست گذاری عقلانی در آرمان شهر» برگزار می‌گردد.

عموم علاقمندان می توانند از طریق پیوندهای زیر از این رویداد علمی فرهنگی در حوزه مهدویت بهره مند شوند.
  
 
https://www.aparat.com/AlzahraUniversity
 
https://www.instagram.com/farhangi_alzahra_uni/

به شرکت کنندگان در جلسه گواهی نامه اعطا می شود.