معاونت فرهنگی و اجتماعی:

نشست علمی "جایگاه زن در حقیقت اندیشه امام علی(ع)" برگزار شد.

28 02 2019 00:00
کد خبر : 13507135
تعداد بازدید : 7

به گزارش خانم زهرا صدری کارشناس فعالیتهای دینی و قرآنی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س):
به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س) نشست علمی "جایگاه زن در حقیقت اندیشه امام علی(ع)" به عنوان پیش نشستی از همایش بین المللی "امام علی(ع) الگوی عدالت و معنویت برای جهان امروز" با حضوراساتید: خانم دکتر میرخانی عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، خانم دکتر مؤمن عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) و آقای دکتر بدره عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(س) به عنوان کارشناس برنامه برگزار گردید.
در این نشست که به بررسی سیره عملی امام علی(ع) در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و خانوادگی در خصوص زنان پرداخته شد. خانم دکتر میر خانی با بیان ضرورت التزام به استفاده از فن اجتهادی تاریخ، به استفاده از علوم مختلف از جمله جامعه شناسی اقوام در تفسیر وقایع تاریخی تأکید گردید. از این رو برای بحث از سیره علوی ضروری است تمام اجزای زندگی امام علی(ع) و دیگر معاصران ایشان را شناخت، تا بتوان به نتیجه گیری درستی دست یافت. در همین راستا بررسی سیره سه خلیفه اول و شرایط حاکم بر جامعه آن روز در خصوص زنان، در روشن شدن وضعیت زن در عصر مذکور بسیار کارساز خواهد بود.
در ادامه شبهه مطرح شدن ناقص العقول بودن زنان از طرف امیرالمومنین(ع) مورد بررسی قرار گرفت و خانم دکتر مومن در پاسخ به این شبهه اشاره نمود، حضرت امیر (ع) حداقل در پنج خطبه (131،96،34،27،14) صراحتاً مردان را خطاب قرار داده و بی خردی آنها را نکوهش می کند این در حالی است که فقط در یک خطبه در خصوص عقل زنان بحث شده است، حال جای تعجب است، چرا هیچ گاه شبهه ی ناقص العقول بودن مردان مطرح نشده است از طرفی برخی چون عقل را اکتسابی دانسته اند از این رو عدم وجود شرایط مناسب کلی جامعه را برای رشد زنان و تعالی آنها مطرح کرده اند.
همچنین اگر نقصان عقل زنان حقیقت باشد، این نقص به خالق زنان مربوط می گردد، این سوال مطرح است خالقی که ناقص خلق کرده است، چرا تکالیف عامی را که از مردان خواسته شده است بر عهده زنان نیز قرار داده است، به عبارت دیگر تکلیف کامل را از زنان با وجود عقل ناقص خواسته است . ضمن آنکه برخی این اصطلاح را مرتبط با ماجرای جنگ جمل دانسته اند. این در حالی است که نقش طلحه و زبیر و معاویه در جنگ جمل بیشتر بوده است و از این رو این دلیل نمی تواند کامل باشد.
اما نکته بسیار مهم آن است که بررسی سیره عملی امیر المومنین (ع) اثبات می کند که آن حضرت نسبت به زنان نه تنها دید فرومایه ای نداشته اند که برخورد سراسر از سر کرامتی داشتند از این رو چگونه ممکن است فعل و قول ایشان با هم متضاد باشد.
ایشان در ادامه افزود نظام آفرینش طوری طراحی شده است که مجموعه مسئولیت ها و وظایف مردان و زنان متفاوت در نظر گرفته شده است. مثلا امر جهاد بر مردان واجب شده، اما بر زنان واجب نگردیده است. ضمن آن که حدیث نواقص الدین در خصوص زنان نیز به همین مسئله برمی گردد که یک سری مسئولیت هایی که بر مردان واجب گردیده است از زنان خواسته نشده است. دین به معنای مجموعه وظایف و تکالیف معنی است.
سپس دکتر میر خانی با اشاره به عقیله بودن حضرت زینب(س) بیان نمود که دختری که نتیجه ی تربیت علوی و فاطمی است، چنان از عقل بهره برده است که عقیله خوانده شده است. از این رو عقل نمی تواند جنسیت بردار باشد، همچنان که نمونه اعلای دیگر آن سیره ی حضرت زهرا (س) بعد از رحلت پیامبر اکرم (ص) بوده است.
در نهایت به سوالات حضار پاسخ داده شد.
این نشست در روز یک شنبه 28 بهمن ماه 1397 از ساعت 14:15 الی 17 در تالار حافظ دانشکده ادبیات دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد.
گفتنی است همایش بین المللی "امام علی(ع) الگوی عدالت و معنویت برای جهان امروز" توسط پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و با همکاری نهادها و سازمان های مختلف از جمله دانشگاه الزهراس برگزار گردیده و اختتامیه و اعلام نتایج در تاریخ 16 اسفند ماه سال جاری خواهد بود.