معاونت فرهنگی و اجتماعی:
گزارش نوزدهمین همایش سراسری انجمن علمی دانشجویی علم اطلاعات و دانششناسی با موضوع شبکههای دانش
26 11 2018 00:00
کد خبر : 13495278
تعداد بازدید : 3
نوزدهمین همایش سراسری انجمن علمی دانشجویی علم اطلاعات و دانششناسی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س) تحت عنوان "شبکههای دانش" در روز دوشنبه 21 آبان ماه 1397 از ساعت 8 الی 17 در سالن دکتر تورانی برگزار گردید.
این همایش که مورد استقبال جمع کثیری از اساتید، دانشجویان و کتابداران داخل و خارج از دانشگاه قرار گرفت؛ دو پانل و هفت سخنران ویژه داشت.
همایش پس از قرائت قرآن و سرود ملی آغاز شد. در آغاز این همایش خانم ندا گلیجانی مقدم، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا(س) ضمن عرض خوشامدگویی سخنرانی خود را آغاز نمودند. پس از سخنرانی ایشان سرکار خانم دکتر کامران، دبیر علمی همایش، ضمن عرض خوشامدگویی و تبریک ماه ربیع الاول، به دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانششناسی تبریک گفتند که همانند سالهای گذشته با تلاش و استمرار، نوزدهمین همایش سراسری انجمن علمی دانشجویی علم اطلاعات و دانش شناسی را بهخوبی برگزار کردند و اذعان کردند:« دانشجویان ما همواره در انتخاب موضوعات خوب پیشگام و پیشقدم بودند.»
در ادامه اشاره نمودند:«شبکهها با تعاملاتی که با فناوریها دارند، ارتباطات را بسیار تسهیل کردهاند. آخرین و برترین نمونه این شبکهها، شبکههای اجتماعی است. افراد در این شبکهها یافتهها، عقاید و نظریههای خود را به آسانی و بهصورت رایگان به اشتراک میگذارند. شبکههای دانشی برای تمام سازمانها از اولویت ویژهای برخوردار میباشند. مقالات همایش در راستای موضوعات تعیین شده بود. تعداد چکیده مقالاتی که به این همایش رسید، 63 چکیده بود. از آنجایی که در اکثر چکیده مقالات، محورهای مد نظر این همایش در نظر گرفته نشده بود؛ تنها 31 چکیده مورد پذیرش قرار گرفت و 29 مقاله ارسال شد که از این تعداد، تنها 8 مقالهای که به نظر ما رسید که مطابق با محورهای همایش هستند، انتخاب شد.»
در ادامه الناز سرخیل، دبیر اجرائی همایش بیان کرد: «ضمن عرض سلام و خیر مقدم، خدمت دانشجویان، دانش آموختگان و اساتید، از ابتدای امسال ما در انجمن، همه ی تلاشمان را به کار بستیم تا بتوانیم همایش سراسری علمی دانشجویی دانشگاه الزهرا(س) که امروز به نوزده سالگی رسیده است را، هرچه پرشورتر برگزار کنیم. همانطور که سرکار خانم دکتر کامران، دبیر محترم علمی همایش توضیح دادند، موضوع همایش امسال از میان موضوعات مختلف در سه ماه توسط گروه علم اطلاعات و دانششناسی انتخاب شد و در طی این سه ماه فراخوان دریافت مقالات منتشر شد و پس از سه ماه تعداد 63 چکیده به دست ما رسید که از میان آنها و پس از فرآیند داوری توسط کمیته داوران، 31 تعداد چکیده پذیرفته شد. در نهایت پس از دریافت فایل اصلی مقالات، 29 تعداد مقاله از شهرهای مختلف کشور انتخاب شد که هم اکنون شاهد ارائهی 8 تعداد آنها هستید. در پایان لازم است از تلاشهای دبیر علمی همایش، سرکار خانم دکتر کامران و سایر اساتید و دبیران انجمن که دست یاری ما را به گرمی فشردهاند، نهایت سپاس را داشته باشیم. از حامیان مالی همایش از جمله انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران، جناب آقای دکتر خسروی- شرکت پارس آذرخش، جناب آقای مجید جراح- از آقای محسنی نشر کتابدار و شرکت یابش – جناب آقای حیدری سپاس و قدردانی میکنیم. امیدوارم که همایش حاضر همچون 18 سال گذشته، چشمههای روشنی را در جامعهی علمی علم اطلاعات و دانششناسی جاری سازد.»
در ادامه کلیپی از مجموعه فعالیتهای انجمن علمی دانشجویی علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه الزهرا(س) نمایش داده شد.
پس از پخش کلیپ انجمن، آقای دکتر غائبی، ریاست محترم دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه الزهرا(س) فرمودند: «همانطور که مطلع هستید، مجموعه همایشهای انجمن، سابقهای طولانی دارد. نوزدهمین همایش با اسم شبکههای دانش از ویژگی خاصی برخوردار است. چراکه عدد 19، عدد بسیار مهمی است و در علوم قرآنی نیز بسیار حائز اهمیت است. از آنجایی که دانش در هر صورت به کار ما مرتبط است باید بدانیم که جایگاه دانش در این رشته کجاست؟ مانند بازیابی دانش. ما اساساً تعریف شبکههای دانش را مد نظر داشتیم. آن چه که روی آن توافق شده است، آن است که شبکههای دانش پدیدهای پویا است که به توسعه، اشتراکگذاری، تسهیم و اشاعهی دانش میپردازد. در جاهایی ممکن است تداخل مبحث داشته باشیم ولی از هر منظری که به مقالات نگاه کنیم میبینیم که شبکههای دانش در موارد مختلف جایگاه خود را داشته است. در پایان از تمام حضاری که حضور داشتند، استادان، پیشکسوتان و معاون فرهنگی و اجتماعی تشکر میکنم.»
آقای دکتر فریبرز خسروی، رئیس انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران فرمودند:« اگر فناوری در عرصهای وارد شود، ابتدا باید برای استفاده از فناوری، فرهنگ استفاده از آن شکل گیرد 95 درصد تحقیقاتی که در رشته انجام میگیرد، در راستای حل مشکلات کشور نیست. پژوهشها بیشتر کمیگرایانه است. شبکههای اجتماعی علمی زمانی میتوانند مثمر ثمر باشند که افراد در این شبکه ها به دنبال رفع مشکلات موجود باشند. شبکههای مجازی فعلی به آن نقطه عطف رسیده است و ما در آن نقطه عطف هستیم. راهکار درست آن است که ما بدانیم در این عصر خطیر قرار گرفتیم. در عصر انفجار اطلاعات حجم زیادی از اطلاعات ناصحیح در این شبکهها قرار دارند. بحث سواد اطلاعاتی و سواد رسانهای را اول باید بهدرستی بفهمیم و بعد به جامعه خود انتقال دهیم. اگر به شیوههای پیش عمل کنیم و ناآگاهانه از این شبکهها استفاده کنیم، دچار مشکل میشویم و با روحیهی افراط گونهی ما باعث میشود نتوانیم به درستی از این شبکهها استفاده کنیم.» ایشان در آخر، از استادان برای برگزاری این همایش تشکر نمودند.
جناب آقای سید کاظم حافضیان رضوی، از پیشکسوتان گروه علم اطلاعات و دانش شناسی فرمودند: «افتخار من این است که در همایشی شرکت میکنم که دانشجویان عزیز از سالی که این همایش را پایهگذاری کردند، آن را به مدت 19 سال برگزار کردند. در ادامه نظراتم را درخصوص همایشهای دانشگاه الزهرا(س) بیان میکنم:«
1. رشد و ارتقای موضوعی: موضوعات این همایش خودش همگام با موضوعات روز رشته است.
2. همگام با پیشرفتهای حوزه علم اطلاعات و دانششناسی به صورت منظم پا به پا حرکت کرده و حتی جلوتر از آن.
3. استقبال هرساله اولیای دانشگاه از فعالیتهای انجمن علم اطلاعات برای برگزاری همایش و این که سکان کار همایش همواره به عهده خود دانشجویان است.
4. شاخص بودن در دانشگاهها و گروههای دیگر.
5. جامعیت با حضور دانشجویان و اساتید سایر دانشگاهها: همایشهای دانشگاه الزهرا(س) همایشی با فراخوان سراسری است و شما این امکان را در اختیار سایر دانشجویان دانشگاههای دیگر نیز قرار میدهید.
6. پرورش روح جمعی و تداوم آن در این 19 سال: این روح مدنی و همکاری در دانشجویان انجمن دانشگاه الزهرا(س) وجود دارد و چه بسا باید تقویت شود و البته که قابل تقدیر است.
7. مدیریت دانشجویی: درست است که این همکاری و تعاون در پرتو همکاریها و پشتیبانی سایر مراکز، سازمانها و بخش خصوصی است ولی تمام فرآیندها تحت مدیریت دانشجویان این رشته است.
8. جلب و جذب و اعتماد پیشکسوتان و اساتید رشته: که همواره همایشهای دانشگاه الزهرا(س) اعتماد اساتید این رشته را جلب کرده است.»
در ادامه چند پیشنهاد برای برگزاری بیستمین همایش دانشگاه الزهرا(س) ارائه میدهم:«
1. مروری بر نوزده همایش گذشته داشته باشید و اینها را مکتوب و مضبوط کنید و به شرکتکنندگان همایش بعدی ارائه دهید.
2. یک آرشیو اختصاصی در مورد همایشهای برگزار شده انجمن تهیه کنید که باید شامل تمام فعالیتهای این بیست سال باشد. مطمئن باشید جزء تاریخ این علم خواهند ماند. میدانم که هر سال برای انتخاب موضوع همایش از حضور جمعی و افراد مختلف استفاده میکنید و طبعاً پیشنهادات و موضوعات خوبی نیز برای همایش آتی پیشنهاد میشود.
3. انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران هرسال یک کنگره سراسری برگزار میکند که به کتابداری فارغ از زاویه خاص علمی نگاه میکند. این یک فرآیند مستمر تجربی، تدریجی و در نهایت علمی است. انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران، امید دارد که نگاه به کنگره را عامتر کند و تمام ابعاد فعالیت حرفهای را نیز در نظر میگیرد. میدانیم که از آن استقبال می شود. از شما هم درخواست میکنم این روح جمعی و مدنی را در خود تقویت کنید. با فعالیت جمعی و مدنی میتوان به نتایج خوبی دست یافت.
4. همواره تأکید کردم که کتابداران باید روحیه آرشیویستی داشته باشند. تأکید میکنم که حتما دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانششناسی، مصاحبه دکتر شهیندخت خوارزمی به عنوان یک دانشمند زن عصر را باید عنوان یک الگو مطالعه نمایند. امیدوارم که در پرتو تلاشهای دوستان بتوانیم به نکات مهم خوبی در زمینهی شبکههای دانش دست یابیم.»
آقای دکتر محمدحسین واقف زاده، عضو هیئت علمی کتابخانه ملی و مشاور عالی مدیریت شرکت پارس آذرخش ضمن تشکر از برگزار کنندگان همایش فرمودند:« امروز مصادف با 30 سالگی شرکت پارس آذرخش است و ما آن را به فال نیک میگیریم. ان شاء الله این شرکت بتواند در زمینه شبکههای دانش به رشد و توسعهی خود ادامه دهد. محتوا از جنبههای مختلف بسیار اهمیت دارد. اولاً محتوا از تولید کتاب، اسناد گرفته تا چند رسانهایها، خلاقانهترین شکل دانش بشری است. اما از نگاه ابزاری اگر بخواهیم نگاه کنیم با ابزارهای مختلف میتوان دادهکاوی کرد، یا از هوشمندسازی استفاده نمود. رویکرد تولید محتوا و استفاده از محتوا درحال متفاوت شدن است و جهان آینده نیز روی محتوا میچرخد. ابزار استفاده از این دانش هم باید خلاقانه و نوآور باشد.
پس از سخنرانی دکتر واقفزاده و با اعلام زمان پذیرایی، حضار به سالن جانبی هدایت شدند. در ادامه اعضای پانل اول، آقایان دکتر خسروی، دکتر رضایی شریف آبادی، خانمها دکتر کامران و دکتر آبام در جایگاه داوری قرار گرفتند.
دکتر رضایی شریف آبادی ضمن عرض خوش آمدگویی فرمودند:« امیدواریم که ما برای بیستمین سال برنامهی خاصی در نظر داشته باشیم هم از نظر محتوا و هم از نظر مروری که خواهیم داشت. دوست دارم در بیستمین همایش ما، دبیران نوزدهمین همایش حضور داشته باشند. همایش، همایش مهمی است. این نوع حرکتها برای خود دانشجویان مهم است. مباحثی که سروکارش با اطلاعات و دانش است و هر ساله توانستیم موضوع جدیدی را داشته باشیم. توصیه میکنم این فعالیتهای اجتماعی خود را ادامه دهید، کلاس درس بلااخره میگذرد. انجمن یعنی اجتماع حرفهای که باید همه حضور داشته باشند و این حضور باید همیشه پررنگتر از قبل باشد. به آقای مهندس جراح تبریک میگویم که امسال سی اُمین سالروز تأسیس شرکت پارس آذرخش است. ایشان در تمام نوزده همایش دانشگاه الزهرا(س) حامی ما بودند.»
در ادامه تا ساعات پایانی بعد ازظهر شرکت کنندگان در بخش مقاله به ارائه مقالات خود پرداختند.
پس از پایان ارائهی مقالات پذیرفته شده، آقای دکتر غائبی بیان کردند: « "شتاب دهی به انتقال دانش" از طریق کاهش هزینه، افزایش بهره وری و بهینهسازی فرآیندها جزء مهمترین مزایایی است که شبکههای دانش به همراه دارند. لذا باید شبکههای دانشی کاربردی ایجاد شود.» و در آخر از حضور حضار تشکر و قدردانی نمودند.
سپس از سوی داوران مقالات پرسشهایی مطرح گردید که توسط ارائهدهندگان مقالات به آنها پاسخ داده شد و در نهایت یک جمعبندی نیز صورت گرفت و از برگزارکنندگان، دبیر علمی و اجرائی همایش و دیگر دست اندرکاران تشکر به عمل آمد. از میان مقالات رسیده به اعضاء هیئت علمی، 8 مقاله برای ارائه مورد پذیرش قرار گرفت که از مقالهی خانمها سهیلا خوئینی و الهام اسمعیل پونکی تحت عنوان "بررسی میزان حضور اعضای هیئت علمی رشته علم اطلاعات و دانششناسی در شبکه اجتماعی علمی ریسرچگیت" بهعنوان مقاله برتر، تقدیر شد. از برگزار کنندگان همایش، اعضای هیئت علمی و در نهایت گروه پرتلاش و با پشتکار کادر اجرایی نیز تقدیر شد. سپس بعد از پذیرایی، حضار به خارج از سالن هدایت شدند و در پایان، نوزدهمین همایش با گرفتن عکس یادگاری خاتمه یافت.
گفتنی است دبیر علمی این همایش خانم دکتر معصومه کربلایی آقا کامران، عضو هیئت علمی و مدیر گروه رشته علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه الزهرا(س) و دبیر اجرائی خانم الناز سرخیل، دانشجوی کارشناسی علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه الزهرا(س) بودند.